Sonntag, 9. Dezember 2007

Moja ordinacija i moji snovi o umijeću svakodnevnog pokreta

Kineziterapija je grana fizikalne medicine koja, zavisno o predhodno postavljenoj dijagnozi, istražuje i razvija za svaki problem posebno uvjetovan i programiran pokret u liječenju i ozdravljenju pojedinih bolesti, ozljeda i deformiteta tijela i sustava za pokretanje. Osnovne zakonitosti kineziterapije su proizašle iz kineziologije i biokinematike koje proučavaju i analiziraju geometriju tijela i pokreta te funkcionalnost ljudskog gibanja. Za razliku od ostalih metoda fizikalne medicine, u kineziterapiji je vrlo važno svjesno i aktivno sudjelovanje bolesnika jer samo motiviran i za suradnju raspoložen pacijent može usvojiti vježbe i trajno ih provoditi u cilju potpunog ozdravljenja ili poboljšanja narušenog zdravstvenog stanja.

Manu propria kineziterapija je koncept izrastao iz moje misaone slike o univerzum misaono-osjetilno- osjećajnog u meni i postao moja misaona slika o "savršenoj" kineziterapiji. U mojoj ideokinetčkoj slici kineziterapeut služeći se svojim teoretskim znanjem i svojim radnim iskustvom svojeručno pronalazi, dijagnosticira i obrađuje funkcionalne promjene pacijentovog sustava za pokretanje, učeći ga četverodimenzionalnom samopoimanju, četverodimenzionalnoj samostabilizaciji da bi ga kasnije usmjerio u četverodimenzionalu samomobilizaciju.

http://manu-propria-terapija.blogspot.com/

Manu propria kineziterapeut svojim rukama osjeća i spoznaje promjene na tkivima pacijenta specijalnim tehnikama pregelda da bi posebnim zahvatima mogao obrađivati napetost mišića, nestabilnost ili nepokretnost zglobova. Pokret počinje u glavi, a ne u mišićima pa i pokreti ruku kineziterapeuta polaze iz njegovog teoretskog znanja, njegovog iskustva i njegovih sjećanja na slične probleme i poteškoće kod bivših pacijenata. Ja sam, u univerzumu moga utjelovljenog uma nastalu, ideokinetičku sliku s vremenom počela pretvarati u djelo. Spoznavši da je moj ritam jedan od osnovnih čimbenika pokreta, da ritam određuje vrijeme pokreta, da je on zapravo četvrta dimenzija u spiranoj dinamici svakog pokreta, počela sam svoj ritam osjećati kao načelo mojih pokreta. Pri manu propria tretmanu sam pacijentima pokazivala mjesta na njihovom tijelu na kojima nije bilo ritma. To su obično bolna mjesta u mišićima, napetosti u vezivnom tkivu, osjetljiva mjesta na koži. Pokušavala sam ritmom proizašlim pokretima iz mojih dlanova buditi ritam u pacijenovim mislima, osjetilima i osjećajima, a onda pokrete mojih dlanova sjedinjavati sa ritmom njegovog disanja. Četvrta dimenzija se doista počela nazirati u svesno izvedenim pokretima mojih pacijenata. Oni su s vremenom počeli osjećati djelove pokreta u kojem nije bilo ritma, naučili su pokret tada zaustaviti da bi spoznali uzrok gubitka ritma. Uzrok je često bio nestabilan zglob, pa su oni počeli učiti kako mogu sami stabilizirati zglob i pokretu vratiti željeni ritam.
Iz takovog rada sa pacijentima su se iskristalizirale i metode po kojima sam počela dalje obrađivati probele kod pacijenata.

Metode 4-D samopoimanje, 4- D samostabilizacija i 4- D samomobilizacija pacijentu ucrtavaju put ka ostvarenju umijeca pokreta.

Umjeće pokreta je pretvaranje voljne mehanike, kojom se nesvjesno služimo u svakodnevnom životu, u lakoću i ljepotu pokreta.
Odabravši fizioterapiju kao studij, a kineziterapiju kao specijalnost koju sam svojim radom s pacijentima za pacijente i razvijala, ljudsko tijelo i njegov pokret su postali osnova mog razmišljanja. Spoznavajući mogućnosti koje se kriju u ljudskom tijelu, tom jedinstvenom sklopu sastavljenom od kostiju, zglobova i mišića s vremenom sam počela istraživati i univerzum umnoga u nama te u njemu pronalaziti čovjekove skrivene mogućnosti.
Osnovna fizikalna definicija pokreta je mjenjanje mjesta ili položaja tijela u prostoru s ciljem da se obavi neka radnja.


Tek druga definicija, pokret je najsloženiji oblik mišljenja, me je navela na svjesno razmišljanje o njemu. Spoznala sam da pokret počinje u glavi, a ne u mišićima. Tražila sam odgovor na pitanje, zašto se čovjek uopće kreće, da li je to cilj ili namjera da se obavi neka radnja ili pokret sam po sebi.
Ako se pokretom namjerava obaviti neka radnja onda je njegova osnovna definicija djelomično prihvatljiva, ali treba nadopunu.
Činjenica da se često pokrećemo bez nekog određenog cilja potvrđuje postavku da smo mi, umom, uvijek prisutni i u središtu nastajanja pokreta. Pokret nastaje u glavi, a ne u mišićima, pa šireći se tijelom oblikuje svoj prostor unutar tijela, a njegovim vidljivim oblicima i prostor našeg djelovanja. On je u isto vrijeme i jedan od oblika našeg emocionalnog izražavanja, pokazatelj onog najintimnijeg u nama, naše samoosjećajnosti.


http://utjelovljeni-um.blogspot.com/

http://ja-i-pokret.blogspot.com/

Ljepota i umijeće naših pokreta proizlazi iz skladnog djelovanja univerzuma umnoga u nama, našega tijela i naših pokreta ujedinjenih s harmonijom univerzuma, u vremenu koje mi svojim svjesnim postojanjem u trenutku i stvaramo.

Dozvolite mi da Vam se predstavim.

Rođena sam jednog "davnog" jesenjskog dana na brdovitom Balkanu u zemlji koje više nema na zemljopisnim kartama. Odrasla sam i školovala se u najljepšoj uvali Mediterana pod nebom na kojem se susreću istok i zapad i sjedinjuju u za mene najljepšu, petu stranu svijeta, jedinstvenu i čarobnu Hrvatsku.
U mom biću su se sjedinile kreativne osobnosti moje majke Vesne Bartl glumice i misaone osobnosti moga oca Aleksandra Starčevića, pravnika.



Poslije završene obavezne osmoljetke i slobodno odabrane gimnazije, ja sam poslije mature odabrala studij koji me je uveo u studiranje geometrije čovjekovog tijela i živuće arhitekture njegovih pokreta.
S diplomom fizioterapeuta u džepu i srca punog ljubavi prema novim izazovima ja sam se uputila u Švicarsku.
Nakon deset godina rada u Švicarskoj /Kantonspital Winterthur i Praxis dress Dejung/ sjela sam još jednom u školsku klupu i postala dipl. Physiotherapeut sa diplomom "Ciriške univerzitetske škole za fizioterapeute".
Tako je Švicarska postala moja druga domovina i ja sam već nešto više od dvadeset godina vlasnik Fizioterapeutske ordinacije u Embrachu.



Tretmani koje, na osnovi lječničke dijagnoze, primjenjujem plaćaju sva Švicarska zdravstvena osiguranja.


Terapija protiv akutnih bolova:

  • topli i hladni oblozi
  • elektroterapija
  • ultrazvuk
  • detonizirajuća i mobilizirajuća masaža

Terapija pritiv oboljenja dubokog senzibiliteta:

  • PNF, propriozeptivna neurofazilitacija
  • Koordinacija dinamike i ritma pokreta
  • Uspostavljanje vanjske i unutarnje ravnoteže.
  • Uspostavljanje mišićne ravnoteže
  • Vrtoglavica
  • Migrena
  • PIR postizometrična rehabilitacija mišića.

Manu propria kineziterapija:

  • Vlastoručna mobilizacija zglobova
  • Querfriktion (duboka masaža tkiva)
  • Masaža "trigger" točki
  • Progresivno opuštanje mišića
  • Kinezio taping (stabiliziranje zglobova i opuštanje mišića s pamučnim rastezljivim trakama)
  • 4- D samopoimanje
  • 4- D samostabilizacija
  • 4-D samomobilizacija
  • Pilates vježbe za samopoimanje i samostabilizaciju
  • Funkcionalna gimnastika
  • Škola držanja
  • Umijeće svakodnevnog pokreta

Keine Kommentare: